Bine ati venit!

Nu neglijati importanta consultarii unui avocat sau a unui consilier juridic!





Oferim asistenta juridica, consultanta juridica, negocieri in domeniul dreptului civil, drept comercial, dreptul familiei, drept international. De asemenea oferim consultanta in retrocedari, infiintare firme, procese de divort sau partaj, procese de mostenire, succesiune, intabulare.






Cautare

miercuri, 3 februarie 2010

CONTRACTE CIVILE

1. CONTRACTUL DE CREDIT BANCAR: Contractul de credit este contractul prin care o banca (institutie similara), denumita imprumutator, se obliga sa puna la dispozitia unei persoane fizice sau juridice, denumite imprumutat, o suma de bani (creditul) pe o perioada de timp convenita sau isi asuma un angajament banesc prin aval (cambia, bilet la ordin, cec) sau printr-o scrisoare de garantie in interesul acelei persoane, in schimbul unei remuneratii.
IMPRUMUTATOR- partea care pe baza contractului acorda un credit imprumutatului.
IMPRUMUTAT – partea (persoana fizica sau juridica) beneficiara a creditului.
CARACTERE JURIDICE: Este un contract sinalagmatic, oneros si se incheie prin simplul acord al partilor.
TRASATURI SPECIFICE:
-Inceteaza de drept la expirarea duratei pentru care a fost incheiat, sau la data rezilierii unilaterale a acestuia de catre imprumutator, in situatia neexecutarii obligatiilor contractuale de catre imprumutat.
-Produce efecte juridice pana la finalizarea ultimului act de recuperare a creditului, dobanzilor si comisioanelor, inclusiv prin executare silita sau in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara (faliment).
-Rezilierea are drept consecinta incetarea efectelor contractului pentru viitor, adica toate sumele viitoare datorate de imprumutat (rate din credit, dobanzi, comisioane) devin scadente, se cumuleaza cu sumele restante si constituie obiectul executarii voluntare sau silite.
Contracte de credit in lei si valuta.


2. CONTRACTUL DE CONCESIUNE:
Prin contractul de concesiune, o parte numita concedent, transmite celeilalte parti, numite concesionar, spre administrare rentabila, pe un termen determinat, in schimbul unui pret o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
PARTILE:
-CONCEDENT: - partea care transmite spre administrare rentabila celeilalte parti, pe termen determinat, in schimbul pretului, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
-CONCESIONAR: partea care primeste spre administrare rentabila, de la cealalta parte, pe termen determinat, in schimbul pretului, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.

Se incheie contractul de concesiune cu continutul prevazut de Legea nr. 15/1990 si in conditiile precizate prin H.G. nr. 1.228/1990


3. CONTRACTUL DE INCHIRIERE: Obiectul contractului de inchiriere il constituie bunuri din proprietatea publica care se pot inchiria numai pe baza de licitatie, organizata de organul de stat care le are in patrimoniu.
PARTICULARITATI: Organul de stat care are bunul in patrimoniu este obligat sa publice, cel putin intr-un ziar de larga circulatie obiectul licitat.
Licitatia are loc in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Exceptie: Pentru inchirierea de bunuri proprietatea regiilor autonome sau a societatilor comerciale, licitatia nu este obligatorie, daca nu sunt mai multi ofertanti.

4. CONTRACTUL DE LOCATIE A GESTIUNII: Obiectul contractului de locatie a gestiunii il constituie acordarea uneia sau mai multor persoane fizice sau juridice romane sau straine de catre regia autonoma sau societatea comerciala, a gestionarii unor sectii, uzine, fabrici ori a altor subunitati.
PARTICULARITATI: Drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin contractul de locatie a gestiunii, cu respectarea continutului-cadru prevazut de H.G. nr. 1228/1990.
Regiile autonome si societatile comerciale au obligatia sa mentioneze despre incheierea contractului de locatie a gestiunii in registrul comertului, in termen de cel mult 15 zile de la data incheierii lui.
CONCESIONAREA de spatii comerciale, servicii catre populatie, mijloace de transport pentru marfuri sau persoane si activitati de colectare a materialelor refolosibile se efectueaza prin licitatie directa, organizata pe baza ofertelor primate de catre concedent.
INCHIRIEREA SI LOCATIA GESTIUNII: a spatiilor comerciale, serviciilor catre populatie, mijloacelor de transport pentru marfuri sau persoane si activitati de colectare a materialelor refolosibile se fac si la cererea unui singur ofertant, cu aprobarea organelor executive de conducere a regiilor autonome sau societatilor comerciale.
Licitatia nu este obligatorie.
Contractul de inchiriere sau de locatie a gestiunii se incheie dupa 15 zile de la data inregistrarii ofertelor.


7. CONTRACTUL DE AMANET: Contractul de amanet este un contract accesoriu prin care debitorul remite creditorului sau un lucru mobil, corporal sau incorporal in vederea garantarii datoriei sale.
PARTILE:
-DEBITOR-AMANETAR: persoana care remite lucrul pentru garantarea datoriei.
-CREDITOR-AMANETAR: persoana care primeste lucrul ca garantie a creantei debitorului.
PARTICULARITATI:
Este un contract unilateral, real, constitutiv de drepturi reale. In principiu, orice obligatie poate fi garantata prin amanet si orice bun mobil poate fi dat in gaj (cu exceptia bunurilor supuse unui regim juridic special).
Contractul trebuie a fie incheiat in scris, cu aratarea sumei datorate si a valorii bunurilor amanetate (natura, cantitatea si calitatea lor, etc.) si se autentifica de notarul public.
Debitorul trebuie sa fie proprietarul bunului amanetat si sa aibe capacitatea de a instraina.

8. CONTRACTUL DE ANTREPRIZA: Contractul de antrepriza este acel contract prin care o parte, numita antreprenor, se obliga sa execute pe riscul sau o anumita lucrare pentru o alta parte, numita client, in schimbul unui pret.
ANTREPRENOR: partea care executa lucrarea in schimbul pretului.
CLIENT: partea pentru care de executa lucrarea si care datoreaza pretul.
CARACTERE JURIDICE: Contractul de antrepriza este un contract bilateral, consensual, cu titlu oneros, cu executare succesiva.
CONDITII DE VALIDITATE: Contractului de antrepriza i se aplica regulile de drept comun: capacitatea partilor, consimtamantul, obiectul, cauza, etc. Legea nu impune nici o forma speciala pentru vadilitatea lui.


9. CONTRACTUL DE ARENDARE: Contractul de arendare este acel contract in temeiul caruia arendatorul se obliga sa transmita arendasului bunuri (fonduri) agricole pentru folosirea sau exploatarea lor o anumita perioada de timp, in schimbul unui pret numit arenda.
ARENDATOR: partea care, in virtutea unui contract de arendare, transmite bunuri (fonduri) pentru folosirea (exploatarea) lor.
ARENDAS: partea care, in virtutea unui contract de arendare, foloseste sau exploateaza bunurile.
Plata arendei se face potrivit intelegerii partilor contractante si se executa la termenele si locul stabilite de contract.



10. CONTRACTUL DE ASIGURARE: Contractul de asigurare este acordul de vointa prin care asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca la producerea unui anumit risc, sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea sau suma asigurata, denumita indemnizatie, in limitele si termelele cuvenite.
ASIGURAT: persoana fizica sau juridica, care in schimbul unei prime, unice sau periodice, are dreptul sa primeasca de la asigurator indemnizatia de asigurare la producerea riscului asigurat.
ASIGURATOR: persoana juridica (societate de asigurare si reasigurare) care, in schimbul primei de asigurare incasate de la asigurat, isi asuma obligatia sa plateasca acestuia indemnizatia de asigurare cuvenita.

10.1. CONTRACTUL DE ASIGURARE FACULTATIVA:
Este acordul de vointa intre asigurat, care se obliga sa plateasca asiguratorului o suma de bani (prima de asigurare) si asigurator, care in schimbul acesteia ia asupra sa riscul si se obliga sa plateasca asiguratului indemnizatia, in cazul rezilierii riscului asigurat.
10.2. CONTRACTUL DE ASIGURARE OBLIGATORIE:
Asigurarea este obligatorie numai in cazul raspunderii civile pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule, supuse inmatricularii in Romania sau care sunt folosite pe teritoriul Romaniei, chiar daca au fost inmatriculate intr-o alta tara.
Asigurarea obligatorie reprezinta o masura de ocrotire pentru tertele persoane prejudiciate ca urmare a producerii unor accidente de circulatie.
Asiguratorul este obligat sa plateasca despagubiri tertului pagubit in cazurile cand raspunderea revine asiguratului; conducatorul autovehicului care a produs accidental este o alta persoana decat asigratul; autorul accidentului a ramas neindentificat, daca autovehiculul care a produs accidental era asigurat.
10.3. CONTRACTUL DE ASIGURARE DE BUNURI:
Asiguratorul se obliga ca la producerea riscului sa plateasca asiguratului, beneficiarului desemnat sau celor in drept o despagubire.
Asiguratul trebuie sa aibe un interes cu privire la bunul asigurat.
Asiguratul este obligat sa intretina bunul asigurat in bune conditii si in conformitate cu dispozitiile legale, in scopul prevenirii producerii riscului asigurat.
Asiguratorul are dreptul sa verifice modul in care este intretinut bunul asigurat.
La producerea riscului, asiguratul este obligat sa ia, pe seama asiguratorului si in cadrul sumei la care s-a facut asigurarea, potrivit cu imprejurarile, masuri pentru limitarea pagubelor.
In lipsa unei prevederi contrare in contractul deasigurare, in cazul in care bunul asigurat este instrainat, contractul se rezilieaza.
10.4. ASIGURAREA DE PERSOANE:
In asigurarea de persoane, asiguratorul se obliga ca la producerea riscului asigurat sa plateasca o suma asigurata.
Se poate incheia contract de asigurare in vederea unui risc privind o alta persoana, decat aceea care a incheiat contractul.
10.5. COASIGURAREA DE BUNURI:
In cazul asigurarii de bunuri, daca exista mai multe asigurari pentru acelasi bun, fiecare asigurator este obligat la plata proportional cu suma asigurata si pana la concurenta acesteia, fara ca asiguratul sa poata incasa o despagubire mai mare decat prejudiciul efectiv produs.
Impartirea despagubirilor intre coasiguratori in mod proportional opereaza numai daca asigurarea are ca obiect acelasi lucru si daca priveste acelasi fel de riscuri.
Coasigurarea nu trebuie sa creeze o supraasigurare - asiguratul are obligatia sa declare existenta altor asigurari pentru acelasi bun la asiguratori diferiti atat la incheierea contractului, cat si pe parcursul executarii lui.
10.6. ASIGURARILE MUTUALE:
Se realizeaza de mai multe persoane pentru riscuri identice (de exemplu: invaliditatea).
Partile contractante (asociatii) se obliga, fiecare, la plata primei de asigurare, numita cotizatie pentru constituirea unui fond comun din care se va plati indemnizatia de asigurare, daca se realizeaza riscul asigurat.
In asigurarea mutuala, fiecare parte contractanta are dubla calitate: de asigurat si de asigurator.
10.7. REASIGURAREA:
Reasigurarea este o asigurare a asiguratorului direct, adica a societatii de asigurare, reasiguratorul primind o prima de reasigurare, trebuie sa suporte in functie de riscurile preluate, indemnizatiile de asigurare pe care reasiguratul le plateste asigurantilor, la producerea evenimentului asigurat.
PARTILE: Ambele parti contractante sunt societati de asigurare.
REASIGURATOR: societatea care preia proportional sau integral suma asigurata (riscurile) care depaseste capacitatea de plata a reasiguratorului.
REASIGURAT: societatea care cedeaza partial sau integral unei societati de reasigurare, suma asigurata (riscurile) pe care aprecieaza ca nu o poate suporta singura.



14. CONTRACTUL DE COMISION:
Contractul de comision este un contract prin care o parte, numita comisionar, se obliga ca pe baza imputernicirii celeilalte parti, numite comitent, sa incheie anumite acte de comert in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii.
PARTILE:
COMISIONAR: partea care se oblige, persoana fizica sau juridical-pe baza imputernicirii comitentului, sa incheie anumite acte de comert in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii.
COMITENT: partea-persoana fizica sau juridica-care il imputerniceste pe comisionar sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama sa, platind o remuneratie.
CARACTERE JURIDICE:
-Contractul de comision este un contract:
a) sinalagmatic- da nastere la obligatii in sarcina ambelor parti;
b) consensual- ia nastere prin simplul acord al partilor;
c) oneros- ambele parti urmaresc realizarea unui folos patrimonial.



15. CONTRACTUL DE COMODAT:
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.
PARTILE:
COMODANT: partea care transmite in folosinta temporara si gratuita celeilalte parti un bun determinat.
COMODATAR: partea care primeste in folosinta temporara si gratuita de la cealalta parte un bun determinat, cu obligatia de a-l restitui.
CARACTERE JURIDICE:
- Este un contract real, fiind necesare realizarea acordului de vointa si predarea (traditiunea) lucrului care formrmeaza obiectul contractului.
- Contractul de comodat este unilateral deoarece, din momentul incheierii lui, genereaza obligatii numai pentru comodatar, afara numai daca ulterior se nasc obligatii in sarcina comodantului, ca urmare a unui fapt accidental aparut datorita unei cauze extracontractuale (gestiune de afaceri, imbogatire fara justa cauza).
- Este un contract esentialmente gratuit ( comodatarul nu este obligat dsa plateasca contravaloarea uzurii bunului ca urmare a folosirii pentru destinatia stabilita, afara numai daca nu s-a convenit astfel prin contract-clauza care concretizeaza obligatia de restituire a bunului in starea in care a fost predat).
- Contractul poate avea ca obiect numai bunuri nefungibile, individual determinate, deoarece ele trebuie sa fie restituite in natura, in individualitatea lor.
- Prin efectul contractului, comodatarul dobandeste numai dreptul de folosinta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar.



16. CONTRACTUL DE CONCESIUNE:
Contractul de concesiune este contractul prin care o persoana, numita concedent, transmite pentru o perioada determinate de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public in schimbul unei sume de bani, numita redeventa.
PARTILE:
CONCEDENT: partea care transmite dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public.
CONCESIONAR: partea care, actionand pe riscul si raspunderea sa, primeste dreptul si isi asuma obligatia de exploatare a bunului, activitatii sau serviciului public.
CARACTERUL PROPRIETATII PUBLICE:
-Bunurile proprietate publica sunt inalienabile
-In conditiile legii, ele pot fi:
a) incredintate in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice;
b) concesionate sau inchiriate.
OBIECTUL CONCESIUNII:
-Bunurile si serviciile publice de interes national sau de interes local.


20. CONTRACTUL DE DEPOZIT:
Contractul de depozit este acel contract prin care una dintre parti, numita deponent (depunator), incredinteaza un bun celeialte parti, numite depozitar, care se obliga sa-l pastreze si sa-l, restituie la termen sau la cerere.
PARTILE:
DEPONENT: partea care incredinteaza depozitarului un bun spre pastrare.
DEPOZITAR: partea care se obliga sa pastreze si sa restituie deponentului bunul primit spre pastrare.
CARACTERE JURIDICE:
-Este un contract real, intuitu personae.
-Bunul trebuie sa fie predate in mod efectiv, material.
-Poate fi oneros (atunci cand s-a stipulate o remuneratie pentru depozitate) si gratuit.
-Se cere forma scrisa.
-Fara imputernicire, depozitarul nu poate face un subdepozit.


21. CONTRACTUL DE DEPOZIT SI SECHESTRU:
21.1. SECHESTRUL CONVENTIONAL:
Contractul de depozit si sechestru conventional este contractul prin care o persoana, numita depozitar, primeste de la una sau mai multe persoane, numite deponenti, un lucru in litigiu luand asupra sa indatorirea de a-l restitui, dupa terminarea procesului, celui caruia va declara judecatorul ca i se cuvine.
TRASATURI SPECIFICE:
Contractul ia nastere ca urmare a intelegerii partilor.
Poate fi si oneros.
Atunci cand este gratuit, i se aplica regulile depozitului propriu-zis.
Obiectul sau pot fi bunuri mobile si/sau imobile.
EFECTE:
Depozitarul insarcinat cu un sechestru nu poate fi eliberat inainte ca incheierea procesului, si anume atunci cand toate partile interesate consimt sau cand va urma “o cauza ce se va judeca de legitima
Dupa solutionarea litigiului, tertul este obligat sa restituie bunul partii care a castigat procesul.

21.2. SECHESTRUL JUDICIAR:
Contractul de depozit judiciar este contractul prin care o persoana, numita depozitar, primeste spre pastrare un bun ca urmare a dispozitiei judecatorului, urmand sa-l vanda pentru indestularea sechestrantului ori spre a-l restitui partii de la care s-a sechestrat, in caz de revocare a sechestrului.
TRASATURI SPECIFICE:
Alaturi de sechestrul asigurator si de proprirea asiguratoare, este o masura de asigurare civila instituita de instanta de judecata care poate dispune infiintarea lui, daca se indeplinesc o serie de conditii, si anume:
-existenta unui proces in legatura cu proprietatea sau posesia unui bun comun, cat si a interesului reclamantului;
-introducerea unei cereri pentru instituirea sechestrului judiciar, facuta de partea interesata;
-aprecierea cererii ca intemeiata de catre instanta de judecata.
EFECTE:
Depozitul judiciar da nastere la obligatii reciproce intre sechestrant si depozitar.
Depozitarul trebuie sa se ingrijeasca de pastrarea lucrului sechestrat ca un bun proprietar.
El trebuie sa-l dea spre vanzare pentru indestularea sechestrantului, ori sa-l restituie partii de la care a fost sechestrat, in caz de revocare a sechestrului.
Sechestrantul va plati depozitarului salariul prevazut de lege sau, in lipsa, cel hotarat de lege.
Indiferent de persoana depozitarului, cea care a luat in pastrare bunul este supus tuturor indatoririlor care iau nastere din sechestrul conventional.


22. CONTRACTUL DE DONATIE:
Contractul de donatie este un contract solemn prin care o parte cu intentie liberala isi micsoareaza irevocabil patrimoniul sau in favoarea celeilalte parti, fara a urmari de la aceasta o contraprestatie.
PARTILE:
DONATOR: partea care transmite donatarului dreptul de proprietate asupra unui bun determinat, fara a urmari de la acesta o contraprestatie.
DONATAR: partea care dobandeste de la donator dreptul de proprietate asupra unui bun determinat, fara a da nimic in schimb.
CARACTERE JURIDICE:
Contract solemn pentru validitatea caruia este necesara forma inscrisului autentic.
Contractul este cu titlu gratuit, donatorul micsorandu-si patrimoniul, fara ca in schimb sa primeasca un echivalent.
Are caracter unilateral, deoarece creeaza, in principiu, obligatii numai pentru donator.
Este un contract translativ de proprietate, prin acordul partilor exprimat cu respectarea conditiilor de forma cerute de lege.
INCAPACITATI DE EXERCITIU:
Minorii si interzisii (pot accepta donatii de la reprezentantii lor legali sau cu incuviintarea acestora).
Surdo-mutii care nu stiu sa scrie si sa citeasca, numai daca sunt in prezenta unui curator care are rol de interpret al vointei lor.
Persoane juridice, in limita principiului specialitatii, capacitatii de folosinta a lor.


29. CONTRACTUL DE JOC SI PRINSOARE:
Contractul de joc este acel contract prin care partile se obliga sa asigure una alteia un castig determinat (o suma de bani sau un bun) ce depinde de calitatile jucatorilor (indemanare, dibacie, inteligenta, curaj, darzenie, etc.), ale altor persoane sau de hazard.
Contractul de prinsoare (ramasaj, pariu) este contractul prin care partile, exprimand puncte de vedere opuse cu privire la existenta sau unui fapt necunoscut la data incheierii lui, se obliga sa asigure una alteia un castig determinat (o suma de bani sau un bun), partea castigatoare urmand a fi stabilita prin verificarea si dovedirea existentei ori a realizarii faptului – obiect al contractului.

EFECTE:
- Jocul si prinsoarea nu produc efecte obligatorii si, ca urmare, creditorul (castigatorul) nu are actiune in justitie pentru a-si reclama castigul.
- Pierzatorul-platitor nu poate repeta ceea ce a platit de bunavoie, in afara de cazul in care castigatorul s-a folosit de dol, inselaciune sau amagire, inlaturand astfel sansa castigului pentru cealalta parte.
- Prin derogare de la aceste reguli, legea recunoaste caracterul perfect al obligatiei nascute din jocurile ce contribuie la exercitiul corporal. Se au in vedere contractile incheiate intre participantii la jocurile sportive, nu si la alte persoane (spectatori), ca de ex.: armele, cursele cu piciorul, calare sau cu carul, s. a. (Codul civil art. 1637).




24. CONTRACTUL DE EDITARE:
Contractul de editare este acel contract prin care o parte, numita autor (titularul dreptului de autor), cedeaza unei parti, numita editor, in schimbul unei remuneratii, dreptul de a reproduce si difuza opera sa.

PARTILE:
AUTOR: partea care cedeaza editorului dreptui de a-i reproduce si difuza opera.
EDITOR: partea care dobandeste dreptul de a reproduce si de a difuza opera.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul este sinalagmatic.
Este oneros.
Ia nastere din acordul de vointa al partilor, fiind un contract consensual.
Se cere forma scrisa (exceptie operele utilizate in presa).


25. CONTRACTUL DE FIDEJUSIUNE:
Contractul de fidejusiune este acel contract prin intermediul caruia o parte, denumita fidejusor, se obliga fata de o alta parte, denumita creditor, sa execute obligatia unui debitor al acestuia in cazul in care nu ar executa-o el insusi.
PARTILE:
FIDEJUSOR: partea care se obliga sa garanteze creditorului o creanta executand obligatia, in cazul in care debitorul nu ar executa-o el insusi.
CREDITOR: partea care este titular al unui drept de creanta.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul de fidejusiune este contract accesoriu, unilateral, consensual, cu titlu gratuit/oneros.
TRASATURI SPECIFICE:
-Debitorul nu trebuie sa participe la contractulde fidejusiune.
-Dar debitorul poate fi, in prealabil, in raporturi juridice sau stabilite ad-hoc cu debitorul a carui obligatie o garanteaza, fata de debitor fidejusiunea putand avea caracter gratuit sau oneros.
-Prin intermediul fidejusiunii poate fi garantata orice obligatie, chiar si cele strict personale (caz in care fidejusorul se oblige sa plateasca despagubirile datorate de debitor , in caz de neexecutare).
- In cazurile in care legea prevede obligatia garantarii unei obligatii prin cautiune (fidejusiune legala) sau daca aceasta obligatie se stabileste printr-o hotarare judecatoreasca (fidejusiune juridical), fidejusiunea pastreaza caracterul contractual, ea neputand lua fiinta decat printr-o conventie dintre creditor si debitor.
CAPACITATEA PARTILOR:
-Fidejusorul trebuie sa aibe capacitatea de a instraina.
-In cazul fidejusiunii legale sau juridice, fidejusorul trebuie sa fie solvabil (in raport cu bunurile imobile care nu sunt ipotecate, nu sunt in litigiu, nu sunt situate la o departare de la care sa fie prea dificila urmarirea lor).
-Fidejusorul sa aiba domiciliul in raza tribunalului de la locul platii.


27. CONTRACTUL DE IMPRUMUT:
Contractul propriu-zis de imprumut (de consum) este contractul prin care o persoana, numita imprumutator, transmite proprietatea asupra unor bunuri succeptibile de inlocuire cu altele de acelasi fel, consumptibile, unei alte personae, numite imprumutat, cu obligatia pentru acesta din urma de a restitui la scadenta aceeasi cantitate de bunuri, de acelasi gen si de aceeasi calitate.
PARTILE:
IMPRUMUTATOR: persoana care transmite proprietatea asupra unui bun in folosinta temporara inprumutatului.
IMPRUMUTAT: persoana care primeste un bun in folosinta temporara cu obligatia de a-l restitui imprumutatorului.
PPRETUL: dobanda (daca contractul este cu titlu oneros).
CARACTERE JURIDICE:
- Este un contract cu titlu gratuit, dar poate fi si cu titlu oneros, atunci cand se percepe dobanda in schimbul imprumutului acordat.
- Contract unilateral chiar si atunci cand se incheie cu titlu oneros, deoarece atat restituirea imprumutului, cat si plata dobanzilor sunt obligatii ce revin imprumutatului.
- Intrucat contractul este unilateral si care ca obiect o suma de bani sau o catime de bunuri susceptibile de inlocuire (fungibile), consumptibile, inscrisul doveditor trebuie:
a) sa fie inscris in intregime de catre imprumutat sau cel putin acesta sa adauge, la finele actului, cuvintele : “Bun si aprobat” (unul sau altul din aceste cuvinte ori o formula echivalenta).
b) sa arate in litere suma sau catimea lucrurilor.
c) sa semneze cu mana proprie.

- Contractul este real, fiind valid incheiat numai prin predarea efectiva a sumei/catimii bunurilor care fac obiectul sau.
- Este un contract translativ de proprietate, imprumutatul devenind proprietatrul lucrurilor imprumutate.


28. CONTRACT DE INTRETINERE:
Contractul de intretinere este contractul in temeiul caruia o parte, denumita intretinut, transmite unul sau mai multe bunuri - mobile sau imobile – ori o suma de bani celeilalte parti, denumite intretinator, care se obliga, in schimb, sa-i asigure celei dintai sau altei persoane desemnate de aceasta, intretinere zilnica pe timpul vietii sau pe o durata determinate, iar dupa moarte sa o inmormanteze potrivit obiceiului locului.
PARTILE:
INTRETINATOR: partea care se obliga ca, in schimbul bunului mobil sau imobil ori a unei sume de bani, sa asigure intretinutului intretinere zilnica, pana la moarte iar, dupa aceasta sa o inmormanteze.
INTRETINUT: partea care transmite bunul mobil sau imobil ori o suma de bani spre a i se asigura intretinerea zilnica pana la moarte, iar dupa aceasta sa fie inmormantata.
CARACTERE JURIDICE:
- Contractul este cu titlu oneros, fiecare parte urmarind un avantaj, un folos material.
- Este un contract aleatoriu deoarece avantajele reciproce care revin partilor nu pot fi determinate in momentul incheierii contractului.
- Contractul este bilateral, fiecare parte obligandu-se in considerarea prestatiilor celeilalte parti.
- Este un contract consensual, fiind incheiat prin acordul de vointa al ambelor parti, dar poate imbraca si forma unui inscris sub semnatura privata sau chiar autentic (daca prestatia este un teren, este necesara forma autentica – Legea nr. 18/ 1990).
- Prin mijlocirea lui se transmite dreptul de proprietate asupra bunurilor de la intretinut la intretinator.
- Contractul este intuitu personae deoarece atat intretinutul, cat si intretinatorul incheie contractul in consideratia reciproca a persoanei lor.
- Obligatia de intretinere are caracter personal si este netransmisibil (nu este exclusa posibilitatea de a fi executata prin mandatar sau, temporar, din cauze de forta majora, de alta persoana).


26. CONTRACTUL DE IPOTECA:
Contractul de ipoteca este contractul prin care se constituie o garantie reala imobiliara, constand dintr-un drept real, accesoriu, asupra unui bun imobil al debitorului potrivit caruia, fara a-l deposeda pe debitor de bunul ipotecat, ii confera creditorului ipotecar, neplatit la scadenta, drept urmarire a imobilului in mainile oricui s-ar afla, dreptul de a cere scoaterea imobilului la vanzare silita si dreptul de a fi platit preferential din pretul astfel realizat.
PARTILE:
DEBITORUL IPOTECAR (PROPRIETAR): partea care constituie garantia imobiliara in favoarea creditorului ipotecar.
CREDITORUL (IPOTECARUL): partea in favoarea careia se constituie garantia imobiliara.
PARTICULARITATI:
- Dreptul real de ipoteca nu confera creditorului nici posesia, nici folosinta, nici dispozitia asupra bunului ipotecar.
-Ipoteca este, in principiu, indivizibila (creditorul poate accepta si o lichidare partiala a creantei).
-Pot fi ipotecate numai bunurile imobile aflate in circuitul civil.
-Proprietarul imobilului trebuie sa aibe capacitatea de exercitiu deplina.


29. CONTRACTUL DE JOC SI PRINSOARE:
Contractul de joc este acel contract prin care partile se obliga sa asigure una alteia un castig determinat (o suma de bani sau un bun) ce depinde de calitatile jucatorilor (indemanare, dibacie, inteligenta, curaj, darzenie, etc.), ale altor persoane sau de hazard.
Contractul de prinsoare (ramasaj, pariu) este contractul prin care partile, exprimand puncte de vedere opuse cu privire la existenta sau unui fapt necunoscut la data incheierii lui, se obliga sa asigure una alteia un castig determinat (o suma de bani sau un bun), partea castigatoare urmand a fi stabilita prin verificarea si dovedirea existentei ori a realizarii faptului – obiect al contractului.

EFECTE:
- Jocul si prinsoarea nu produc efecte obligatorii si, ca urmare, creditorul (castigatorul) nu are actiune in justitie pentru a-si reclama castigul.
- Pierzatorul-platitor nu poate repeta ceea ce a platit de bunavoie, in afara de cazul in care castigatorul s-a folosit de dol, inselaciune sau amagire, inlaturand astfel sansa castigului pentru cealalta parte.
- Prin derogare de la aceste reguli, legea recunoaste caracterul perfect al obligatiei nascute din jocurile ce contribuie la exercitiul corporal. Se au in vedere contractile incheiate intre participantii la jocurile sportive, nu si la alte persoane (spectatori), ca de ex.: armele, cursele cu piciorul, calare sau cu carul, s. a. (Codul civil art. 1637).

30. CONTRACTUL DE LOCATIUNE:
Contractul de locatiune este acel contract intre o parte, denumita locator, care se obliga sa acorde celeilalte parti, denumite locatar, folosinta, partiala sau totala, a unui bun in schimbul unei sume de bani sau al altei prestatii.
PARTILE:
LOCATOR: partea care acorda folosinta temporara a bunului.
LOCATAR: partea care primeste folosinta temporara a bunului.
CARACTERE JURIDICE:
- Contractul de locatiune se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, forma scrisa fiind doar o conditie ad probationem, si nu ad validitatem.
- Este un contract de executare succesiva, in caz de reziliere, efectele acestuia operand pentru viitor.
- Prin locatiune, proprietarul transmite dreptul de folosinta asupra bunului inchiriat.


31. CONTRACTUL DE LOCATIUNE DE AUTOVEHICULE:
Contractul de locatiune este contractul prin care una dintre parti, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numita locatar, folosinta integrala sau partiala a unui autovehicul, pe o durata determinata, in schimbul unui pret.
PARTILE:
LOCATOR: partea are asigura folosinta intergrala sau partiala a unui autovehicul, pe o durata determinata, in schimbul unui pret.
LOCATAR: partea care beneficieaza de folosinta integrala sau partiala a unui autovehicul pe o durata determinata, in schimbul pretului.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul de locatiune de autovehicule este:
- consensual;
- oneros;
- cu exceptie succesiva.
Are caracter vremelnic, locatiunea facandu-se pe o durata de timp determinata.

32. CONTRACTUL DE MANAGEMENT:
Contractul de management este acel contract prin care o persoana juridica ce desfasoara o activitate economica, in calitate de proprietar, incredinteaza unui manager organizarea, conducerea si gestionarea activitatii sale pe baza unor obiective si criterii de performanta cuantificabile, in schimbul unei plati.
PARTILE:
PROPRIETARUL ( MANDANTUL): partea care desfasoara o activitate economica in calitate de proprietar.
MANAGERUL (MANDATARUL): partea careia i se incredinteaza organizarea, conducerea si gestionarea activitatii persoanei juridice care desfasoara o activitate economica.
PARTICULARITATI:
- Contractul de management este o varietate a contractului de mandat comercial, cu reprezentare.
- Contractul se incheie in forma scrisa si se depune, impreuna cu semnatura managementului, spre inregistrare la oficiul registrului comertului competent.
- Actele juridice ale managerului sunt considerate ca fiind actele societatii comerciale respective, daca au fost incheiate in limita imputernicirilor conducerii societatii.
- Pe toata durata contractului, managerul are calitatea de comerciant care, in numele si pe seama societatii, gestioneaza toate valorile materiale si banesti ale acesteia.

33. CONTRACTUL DE MANDAT CIVIL:
Contractul de mandate civil este contractul intre doua parti, prin care una, denumita mandatar, se obliga sa incheie acte juridice in numele si pe seama celeilalte parti, denumite mandant, pe baza unei imputerniciri de reprezentare, pe care acesta din urma i-a dat-o.
PARTILE:
MANDANT: partea care, in virtutea unui contract de mandate, imputerniceste cealalta parte sa faca ceva in numele si pe socoteala sa.
MANDATAR: partea care se obliga sa faca ceva in numele si pe seama celeilate parti parti a mandantului.
CARACTERE JURIDICE:
- Contractul se incheie in considerarea calitatilor mandatarului (intuitu persoane) si se bazeaza pe increderea existenta intre parti.
- Este un contract unilateral existand, in principiu, obligatii numai pentru mandatar.
- Se incheie prin simplul acord al partilor, in forma scrisa, pentru dovedirea continutului si – mai ales – al limitelor lui.
CAPACITATEA JURIDICA A PARTILOR:
MANDANTUL: trebuie sa aibe capacitatea juridica necesara actelor pe care le incheie mandatarul.
MANDATARUL: trebuie sa aibe capacitatea deplina de exercitiu, deoarece reprezinta pe mandant in actele juridice incheiate cu tertii, iar consimtamantul, in aceste acte, trebuie sa fie valabil exprimat.

36. CONTRACTUL DE NOVATIUNE:
Contractul prin care partile ca urmare a vointei lor, sting o obligatie veche si o inlocuiesc cu una noua.
CONDITII:
Incheierea contractului de novatie presupune indeplinirea urmatoarelor conditii:
- Existenta unei obligatii valabile care urmeaza sa se stinga.
- Nasterea unei noi obligatii valabile.
- Existenta unui element nou care deosebeste obligatia noua de cea veche.
- Exprimarea intentiei comune a partilor de a nova.
- Existenta capacitatii de a nova.

37. CONTRACTUL DE PRESTARI SERVICII:
Contractul de prestari servicii este contractul prin care o parte, numita prestator, se obliga sa presteze servicii unei alte parti, numite beneficiar, in schimbul unui pret.
PARTILE:
PRESTATOR: partea care se obliga sa presteze servicii in schimbul unei remuneratii tarifare.
BENEFICIAR: partea in favoarea careia se presteaza servicii in schimbul unei remuneratii tarifare.
PARTICULARITATI:
- Contractul de prestari de servicii are, in esenta, ca obiect prestatii care contribuie la satisfacerea unor nevoi individuale sau colective, in principiu altfel decat prin transfer de proprietate asupra unui bun material.
- Este un contract sinalagmatic, oneros cu sau fara prestatii periodice.

38. CONTRACTUL DE RENTA VIAGERA:
Contractul de renta viagera este contractul prin care o parte, numita credirentier, incredinteaza un bun si remite o suma de bani (capital) celeilalte parti, numite debirentier, care se obliga sa plateasca, periodic, o suma de bani (renta) credirentierului pana la moartea acestuia.
PARTILE:
CREDIRENTIER: Partea care instraineaza un bun si remite o suma de bani (capital) debirentierului pentru ca sa-i plateasca, periodic, o suma de bani pana la moartea sa.
DEBIRENTIER: partea care primeste un bun si o suma de bani de la credirentier pentru ca sa-i plateasca acestuia, periodic, o suma de bani pana la moartea sa.
CARACTERE JURIDICE:
- Contractul de renta viagera este un contract :
a) cu titlu oneros
b) aleatoriu
c) bilateral.


39. CONTRACTUL DE SCHIMB:
Contractul de schimb este acel contract prin care partile, denumite copermutanti (coschimbasi), se obliga, fiecare in parte, sa transmita celeilalte parti dreptul de proprietate asupra bunurilor supuse schimbului intre ele.
PARTILE: COPERMUTANTI sau COSCHIMBASI.

CARACTERE JURIDICE:
Contractul de schimb este un contract:
- sinalagmatic (bilateral);
- cu titlu oneros;
- consensual;
- comutativ;
- translativ de proprietate;
- solemn.


40. CONTRACTUL DE SOCIETATE CIVILA:
Contractul de societate civila este acel contract prin care doua sau mai multe persoane – fizice sau juridice – inteleg sa puna in comun aporturile lor – material, banesc, de munca – spre a constitui un fond, in vederea atingerii unui scop patrimonial comun, foloasele sau pierderile fiind impartite intr ele.
PARTILE: ASOCIATII


44. CONTRACTUL DE TRANZACTIE:
Contractul de tranzactie este contractul prin care partile, urmarind sa puna capat unui proces iminent, isi fac concesii reciproce, in sensul ca renunta la anumite drepturi ori stipuleaza prestatii noi in schimbul unor renuntari pe care le consmite partea adversa.
PARTILE:
CREDITORUL: subiectul activ.
DEBITORUL: subiectul pasiv.
In unele raporturi juridice, fiecare dintre parti are, in acelasi timp, atat calitatea de creditor, cat si calitatea de debitor al celeilalte parti.
CARACTERE JURIDICE:
- Contractul de tranzactie este un contract:
a) sinalagmatic (bilateral);
b) cu titlu oneros;
c) comutativ;
d) consensual;
e) declarativ de drepturi.
- Trasatura caracteristica esentiala a contractului constituie reciprocitatea concesiilor partilor.
- Se cere forma scrisa, daca:
a) obiectul contractului este un teren (act autentic);
b) tranzactia este extrajudiciara.

45. CONTRACUL DE UTILIZARE A UNUI PROGRAM DE CALCULATOR:
Orice expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate in orice fel de limbaj, fie in cod-sursa, fie in cod-obiect, materialul de conceptie, pregatire, precum si manualele.
Nu sunt protejate ideile, procedeele, metodele de functionare, conceptiile matematice si principiile care stau la baza oricarui element dintr-un program pentru calculator, inclusiv cele care stau la baza interferentei sale.
DREPTURILE AUTORULUI UNUI PROGRAM PENTRU CALCULATOR:
In principiu, autorul unui program pentru calculator beneficieaza, in mod corespunzator, la toate drepturile prevazute de lege in Titlu I, Partea I a acesteia, dar indeosebi a dreptului exclusiv de a realiza si a autoriza:
- reproducerea permanenta sau temporara a unui program, integral sau partial, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv in cazul in care reproducerea este determinata de incarcarea, afisarea, transmiterea sau stocarea programului pe calculator.


46. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE:
Contractul de vazare-cumparare este acel contract prin care doua parti se obliga intre ele ca una sa transmita celeilalte proprietatea unui lucru, iar aceasta din urma sa plateasca pretul celei dintai pretul lui.
PARTILE:
VANZATOR: partea care transmite proprietatea lucrului in schimbul pretului.
CUMPARATOR: partea care primeste proprietatea bunului, in schimbul pretului.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul de vanzare-cumparare este un contract:
- sinalagmatic;
- cu titlu oneros;
- comutativ;
- translativ de proprietate;
- de regula, consensual.

47. CONTRACTUL DE VOLUNTARIAT:
Contractul de voluntariat este un contract cu titlu gratuit incheiat intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie-gazda in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.
PARTILE:
ORGANIZATIA-GAZDA: persoana fizica sau juridica in folosul careia se desfasoara activitatea de voluntariat.
VOLUNTARUL: persoana fizica ce se obliga fata de beneficiarul voluntariatului sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.
PRINCIPII FUNDAMENTALE:
- Participarea ca voluntar, pe baza consimtamantului liber exprimat.
- Implicarea voluntarului in viata comunitatii.
- Desfasurarea voluntariatului cu excluderea oricarei contraprestatii materiale din partea beneficiarului activitatii.
- Recrutarea volunarilor pe baza egalitatii sanselor, fara nici un fel de discriminari.

48. CONTRACTUL DE WEB-HOSTING:
Contractul de web-hosting este contractul prin care o parte, denumita furnizor, se obliga sa plaseze pe Internet, pe web – serverele sale, resursele clientului, asigurarea accesului Internet la ele si prestarea catre client a serviciului “aplication server”, precum si a altor servicii care deservesc resursele, conform cu pachetul de servicii ales de client.
PARTILE:
FURNIZOR: partea care se obliga sa plaseze pe Internet, pe web-serverele sale, resursele clientului, asigurarea accesului Internet la ele si prestarea catre client a serviciului “aplication server”, precum si a altor servicii.
CLIENT: partea care beneficieaza de serviciile furnizorului.
TRASATURI CARACTERISTICE:
Web-hosting-ul reprezinta un pachet de servicii de gazduire a site-ului clientului, care include si alte servicii specifice asa cum sunt: adrese de e-mail, rapoarte despre vizitatorii site-ului, etc.

52. CONTRACTUL DE COMISION:
Contractul de comision este o forma comerciala a reprezentarii avand o utilizare frecventa in practica internationala in urmatoarele domenii:
- vanzarea-cumpararea de marfuri;
- transporturi;
- turism;
- operatiuni cu valori imobiliare.
Persoana care efectueaza operatiunile specifice este numita “comisionar” sau “societate de agentura si comision”
Avantajele contractului de comision international sunt:
- in ceea ce-l priveste pe comisionar: remuneratia sa (comisionul) este proportionala cu volumul afacerilor pe care le incheie;
- in ceea ce priveste societatea pentru care lucreaza: este scutita de controlul si supravegherea operatiilor.
In material operatiunilor cu valori imobiliare, cel interesat se adreseaza unei banci sau unui alt stabiliment financiar, cerand sa-i fie intermediar la bursa pentru realizarea operatiei dorite.
PARTILE:
ORDONATOR: cel care vinde.
COMISIONAR (prin intermediar): banca.
COMISIONAR (al doilea intermediar): agentul de schimb (curtierul).
TERTUL CUMPARATOR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu