1. CONTRACTUL DE CONCESIUNE
Prin contractul de concesiune, o parte numita concedent, transmite celeilalte parti, numite concesionar, spre administrare rentabila, pe un termen determinat, in schimbul unui pret o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
PARTILE:
-CONCEDENT: - partea care transmite spre administrare rentabila celeilalte parti, pe termen determinat, in schimbul pretului, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
-CONCESIONAR: partea care primeste spre administrare rentabila, de la cealalta parte, pe termen determinat, in schimbul pretului, o activitate economica, un serviciu public, o subunitate productiva sau un teren proprietate de stat.
Se incheie contractul de concesiune cu continutul prevazut de Legea nr. 15/1990 si in conditiile precizate prin H.G. nr. 1.228/1990
2. CONTRACTUL DE ADMINISTARE
Contractul de administrare este contractul intre o persoana juridica ce desfasoara o activitate economica si un administrator, persoana fizica sau juridica, singura sau in asociere, care are ca obiect organizarea si gestionarea activitatii proprietarului, pe baza unor obiective si criterii cuantificabile, in schimbul unei indemnizatii.
PARTILE:
-Societate (persoana juridica):
1. companiile/societatile nationale;
2. societatile comerciale (pentru ambele entitati- la care statul are o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar);
3. Regiile autonome de interes national sau local
- Administrator (persoana fizica/juridica): orice persoana fizica sau juridica, romana ori starina, singura sau in asociere, care indeplineste conditiile prevazute de lege.
3. CONTRACTUL DE AGENTIE COMERCIALA
Contractul de agentie este acel contract care se incheie intr-o persoana fizica sau juridica, numita comitent, si o alta persoana fizica sau juridica, numita agent comercial permanent, in temeiul caruia acesta din urma isi asuma obligatia ca, in schimbul unei remuneratii care consta fie dintr-o suma fixa si partial dintr-un comision, sa negocieze sau sa negocieze si sa incheie afaceri in numele si pe seama comitentului.
COMITENTUL: persoana fizica sau juridica care, in virtutea unui contract de agentie, beneficieaza de negocierea sau negocierea si incheierea unor afaceri executate de un agent comercial permanent.
AGENTUL COMERCIAL PERMANENT: comerciantul, persoana fizica sau juridica, care, in calitate de intermediar independent, este imputernicit in mod statornic sa negocieze sau sa negocieze si sa incheie afaceri in numele si pe seama comitentului (nu este un prepus al comitentului)
Contractul de agentie se incheie pe o perioada determinata sau nedeterminata.
4. CONTRACTUL DE ASISTENTA FINANCIARA
Contractul de asistenta finanaciara este acel contract prin care una dintre parti, avand pregatirea de specialitate necesara, numit prestator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numita beneficiar, asistenta de specialitate solicitata de acesta din urma in schimbul unei remuneratii.
PARTILE:
PRESTATORUL: partea care efectueaza prestatia de specialitate in favoarea beneficiarului.
BENEFICIARUL: partea care solicita si careia i se asigura asistenta de specialitate.
CARACTERE JURIDICE:
- Contractul de asistenta financiara reuneste elemente specifice contractelor de prestari servicii de mandate.
- Obiectul sau il constituie asistenta de specialitate pe care o persoana cu pregatirea necesara in domeniu, o acorda celeilalte parti.
- Este un contract cu titlu oneros, prentru prestatiile expertului (societatii de asistenta financiara), acesta primind in schimb un comision convenit de parti.
- In caz de denuntare unilaterala a contractului, prestatorul (societatea de asistenta financiara) este indreptatit sa incaseze comisionul proportional cu valoarea serviciilor, precum si – daca s-a stipulate in contract – daune-interese.
5. CONTRACTUL DE ASOCIATIUNE IN PARTICIPATIUNE
Contractul de asociere in participatiune este contractul prin care un comerciant sau o societate comerciala acorda uneia sau mai multor persoane ori societati o participatiune la beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni sau chiar asupra intregului comert.
PARTILE: se numesc participanti (asociati) si se diferentieaza printr-o particular: prim, secund, tert, etc.
CARACTERE JURIDICE:
-Asociatiunea in participatiune nu constituie, in privinta tertilor, o persoana juridica distincta de cea a participantilor.
-Tertele persoane nu au nici un drept si nu se oblige decat fata de cel cu care a contractat.
-Participantii nu au nici un drept de proprietate asupra bunurilor cu care participa la asociatiune (se poate stipula ca aceste bunuri sa li se restituie in natura sau, in cazul cand acest lucru nu se poate face, sa li se repare daunele suferite).
-Drepturile participantilor (asociatilor) se limiteaza in a li se da socoteala de bunurile aduse in asociatiune si de beneficiile si pierderilel inregistrate.
-Asociatiunile in participatiune sunt scutite de formalitatile stabilite pentru societatile comerciale, insa trebuie sa fie probate printr-un act scris.
6. CONTRACTUL DE AUDIT FINANCIAR SI DE CERTIFICARE A BILANTULUI CONTABIL
Contractul de audit financiar si de certificare a bilantului contabil este acel contract prin care una din parti, numita audit – persoana fizica sau juridica autorizata, se obliga sa procedeze la examinarea profesionala sistematica a activitatilor financiar-contabile si la exprimarea unor opinii responsabile asupra fidelitatii imaginii date de conturile anuale ale celeilalte parti, denumite auditat, in schimbul unui pret, denumit onorariu.
PARTILE:
AUDITOR: partea care procedeaza la examinarea profesionala a activitatilor financiar-contabile si la exprimarea opiniei asupra fidelitatii imaginii date de conturile anuale.
AUDITAT: partea care solicita auditul financiar careia i se certifica bilantul contabil.
CARACTERE JURIDICE:
-Contractul are, cu precadere, elemente care sunt specifice contractului de prestari servicii.
-Este un contract bilateral, consensual, cu titlu oneros.
7. CONTRACTUL DE COMISION
Contractul de comision este un contract prin care o parte, numita comisionar, se obliga ca pe baza imputernicirii celeilalte parti, numite comitent, sa incheie anumite acte de comert in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii.
PARTILE:
COMISIONAR: partea care se oblige, persoana fizica sau juridical-pe baza imputernicirii comitentului, sa incheie anumite acte de comert in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii.
COMITENT: partea-persoana fizica sau juridica-care il imputerniceste pe comisionar sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama sa, platind o remuneratie.
CARACTERE JURIDICE:
-Contractul de comision este un contract:
a) sinalagmatic- da nastere la obligatii in sarcina ambelor parti;
b) consensual- ia nastere prin simplul acord al partilor;
c) oneros- ambele parti urmaresc realizarea unui folos patrimonial.
8. CONTRACTUL DE CONCESIUNE
Contractul de concesiune este contractul prin care o persoana, numita concedent, transmite pentru o perioada determinate de cel mult 49 de ani, unei alte persoane, numita concesionar, care actioneaza pe riscul si raspunderea sa, dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public in schimbul unei sume de bani, numita redeventa.
PARTILE:
CONCEDENT: partea care transmite dreptul si obligatia de exploatare a unui bun, a unei activitati sau a unui serviciu public.
CONCESIONAR: partea care, actionand pe riscul si raspunderea sa, primeste dreptul si isi asuma obligatia de exploatare a bunului, activitatii sau serviciului public.
CARACTERUL PROPRIETATII PUBLICE:
-Bunurile proprietate publica sunt inalienabile
-In conditiile legii, ele pot fi:
a) incredintate in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice;
b) concesionate sau inchiriate.
OBIECTUL CONCESIUNII:
-Bunurile si serviciile publice de interes national sau de interes local.
9. CONTRACTUL DE CONSIGNATIE
Contractul de consignatie este acel contract prin care o persoana, numita consignant, incredinteaza unei alte personae, numita consignatar, bunuri mobile spre a fi vandute pe socoteala consignatiei, la un anumit pret intr-un termen determinat in schimbul unei sume stabilite in cota procentuala din pretul vanzarii.
PARTILE:
CONSIGNANT: partea care incredinteaza celeilalte parti bunuri mobile spre a le vinde pe socoteala sa.
CONSIGNATAR: partea careia i se incredinteaza bunuri mobile spre a le vinde pe socoteala consignantului, in schimbul unei sume procentuale din pretul vanzarii.
CARACTERE JURIDICE:
-Este un contract sinalagmatic oneros.
-Ia nastere prin simplul acord de vointa al partilor.
-Este o varietate a contractului de comision.
10. CONTRACT DE CONSULTANTA
Contractul de consultanta este contractul prin care o parte, numita consultant (prestator), se obliga fata de cealalta parte, numita beneficiar (client), ca in schimbul unei remuneratii sa presteze in beneficial acesteia o activitate de consultanta de specialitate.
PARTILE:
CONSULTANT (BENEFICIAR): partea care se obliga fata de cealalta parte sa-i acorde consultanta de specialitate.
BENEFICIAR (CLIENT): partea in favoarea careia consultantul (prestatorul) acorda consultanta de specialitate.
PRETUL: Onorariu.
11. CONTRACT DE CONT CURENT
Contractul de cont curent este contractul prin care partile denumite identic corentisti, convin sa-si lichideze creantele reciproce la un anumit termen, prin achitarea soldului de catre partea care va fi debitoare.
CARACTERE JURIDICE:
-Este un contract bilateral (partile se obliga sa se crediteze reciproc pentru prestatiile facute).
-Contractul este oneros deoarece dobanzile sunt trecute in conturile partilor.
-Se incheie prin simplul acord al partilor.
INCETAREA CONTRACTULUI:
-Contul current inceteaza:
a) de drept:
-la expirarea termenului convenit de catre parti (de la aceasta data, eventualele operatii in contul curent nu mai produc dobanzi);
-prin denuntare (retragere) de catre una dintre parti, in lipsa unei stipiulatii contrare, fara ca partea care il denunta sa-si justifice acest act de vointa;
-prin falimentul uneia dintre parti;
b)la cererea partilor: in caz de interdictie sau de incapacitate legala a uneia dintre ele (art. 373 alin. 2 din Codul comercial).
12. CONTRACTUL DE DEPOZIT
Contractul de depozit este acel contract prin care una dintre parti, numita deponent (depunator), incredinteaza un bun celeialte parti, numite depozitar, care se obliga sa-l pastreze si sa-l, restituie la termen sau la cerere.
PARTILE:
DEPONENT: partea care incredinteaza depozitarului un bun spre pastrare.
DEPOZITAR: partea care se obliga sa pastreze si sa restituie deponentului bunul primit spre pastrare.
CARACTERE JURIDICE:
-Este un contract real, intuitu personae.
-Bunul trebuie sa fie predate in mod efectiv, material.
-Poate fi oneros (atunci cand s-a stipulate o remuneratie pentru depozitate) si gratuit.
-Se cere forma scrisa.
-Fara imputernicire, depozitarul nu poate face un subdepozit.
13. CONTRACTUL DE DEPOZIT SI SECHESTRU
13.1. SECHESTRUL CONVENTIONAL
Contractul de depozit si sechestru conventional este contractul prin care o persoana, numita depozitar, primeste de la una sau mai multe persoane, numite deponenti, un lucru in litigiu luand asupra sa indatorirea de a-l restitui, dupa terminarea procesului, celui caruia va declara judecatorul ca i se cuvine.
TRASATURI SPECIFICE:
Contractul ia nastere ca urmare a intelegerii partilor.
Poate fi si oneros.
Atunci cand este gratuit, i se aplica regulile depozitului propriu-zis.
Obiectul sau pot fi bunuri mobile si/sau imobile.
EFECTE:
Depozitarul insarcinat cu un sechestru nu poate fi eliberat inainte ca incheierea procesului, si anume atunci cand toate partile interesate consimt sau cand va urma “o cauza ce se va judeca de legitima”
Dupa solutionarea litigiului, tertul este obligat sa restituie bunul partii care a castigat procesul.
13.2. SECHESTRUL JUDICIAR
Contractul de depozit judiciar este contractul prin care o persoana, numita depozitar, primeste spre pastrare un bun ca urmare a dispozitiei judecatorului, urmand sa-l vanda pentru indestularea sechestrantului ori spre a-l restitui partii de la care s-a sechestrat, in caz de revocare a sechestrului.
TRASATURI SPECIFICE:
Alaturi de sechestrul asigurator si de proprirea asiguratoare, este o masura de asigurare civila instituita de instanta de judecata care poate dispune infiintarea lui, daca se indeplinesc o serie de conditii, si anume:
-existenta unui proces in legatura cu proprietatea sau posesia unui bun comun, cat si a interesului reclamantului;
-introducerea unei cereri pentru instituirea sechestrului judiciar, facuta de partea interesata;
-aprecierea cererii ca intemeiata de catre instanta de judecata.
EFECTE:
Depozitul judiciar da nastere la obligatii reciproce intre sechestrant si depozitar.
Depozitarul trebuie sa se ingrijeasca de pastrarea lucrului sechestrat ca un bun proprietar.
El trebuie sa-l dea spre vanzare pentru indestularea sechestrantului, ori sa-l restituie partii de la care a fost sechestrat, in caz de revocare a sechestrului.
Sechestrantul va plati depozitarului salariul prevazut de lege sau, in lipsa, cel hotarat de lege.
Indiferent de persoana depozitarului, cea care a luat in pastrare bunul este supus tuturor indatoririlor care iau nastere din sechestrul conventional.
14. CONTRACTUL DE GAJ COMERCIAL
CONSIDERATII PRELIMINARE:
Gajul este o garantie reala prin care se asigura executarea obligatiilor civile si comerciale.
Contractul de gaj dobandeste caracter comercial atunci cand obligatia pe care o garanteaza deriva dintr-un act juridic considerat de lege fapta de comert (art. 478/ Codul commercial), adica:
-este o fapta de comert obiectiva, conexa (accesorie);
- dobandeste caracter comercial datorita legaturii sale cu o obligatie comerciala;
-atunci cand este constituit de un comerciant (art. 478/ Codul commercial)
Caracterul comercial al gajului este dat deci de natura obligatiei pe care o garanteaza, si nu de obiectul sau.
Definitie:
Contractul de gaj este acel contract prin care debitorul-comerciant sau necomerciant-remite, pentru fapte de comert, creditorului un bun mobil pentru garantarea obligatiei, cu posibilitatea pentru creditor ca, la scadenta, in caz de nerespectare a obligatiei, sa fie satisfacut, cu preferinta, din valoarea bunului respectiv.
PARTILE:
DEBITOR-GAJIST: partea care remite creditorului bunul mobil pentru garantarea obligatiei.
CREDITOR-GAJIST: partea care are posibilitatea ca, in caz de nerespectare a obligatiei, sa fie satisfacuta cu preferinta din valoarea bunului primit in gaj.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul de gaj este un contract unilateral dand nastere la obligatii numai in sarcina creditorului:
-de a pastra bunul gajat;
-de a-l restitui debitorului daca acesta isi executa obligatia garantata.
Este un contract accesoriu fiindca garanteaza executarea obligatiei principale asumate de catre debitor.
Are caracter real, pentru incheierea lui fiind nevoie, in afara de acordul partilor, ca debitorul sa remita creditorului bunul mobil care face obiectul gajului.
15. CONTRACTUL DE FIDEJUSIUNE
Contractul de fidejusiune este acel contract prin intermediul caruia o parte, denumita fidejusor, se obliga fata de o alta parte, denumita creditor, sa execute obligatia unui debitor al acestuia in cazul in care nu ar executa-o el insusi.
PARTILE:
FIDEJUSOR: partea care se obliga sa garanteze creditorului o creanta executand obligatia, in cazul in care debitorul nu ar executa-o el insusi.
CREDITOR: partea care este titular al unui drept de creanta.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul de fidejusiune este contract accesoriu, unilateral, consensual, cu titlu gratuit/oneros.
TRASATURI SPECIFICE:
-Debitorul nu trebuie sa participe la contractulde fidejusiune.
-Dar debitorul poate fi, in prealabil, in raporturi juridice sau stabilite ad-hoc cu debitorul a carui obligatie o garanteaza, fata de debitor fidejusiunea putand avea caracter gratuit sau oneros.
-Prin intermediul fidejusiunii poate fi garantata orice obligatie, chiar si cele strict personale (caz in care fidejusorul se oblige sa plateasca despagubirile datorate de debitor , in caz de neexecutare).
- In cazurile in care legea prevede obligatia garantarii unei obligatii prin cautiune (fidejusiune legala) sau daca aceasta obligatie se stabileste printr-o hotarare judecatoreasca (fidejusiune juridical), fidejusiunea pastreaza caracterul contractual, ea neputand lua fiinta decat printr-o conventie dintre creditor si debitor.
CAPACITATEA PARTILOR:
-Fidejusorul trebuie sa aibe capacitatea de a instraina.
-In cazul fidejusiunii legale sau juridice, fidejusorul trebuie sa fie solvabil (in raport cu bunurile imobile care nu sunt ipotecate, nu sunt in litigiu, nu sunt situate la o departare de la care sa fie prea dificila urmarirea lor).
-Fidejusorul sa aiba domiciliul in raza tribunalului de la locul platii.
16. CONTRACTUL DE IMPRUMUT
Contractul propriu-zis de imprumut (de consum) este contractul prin care o persoana, numita imprumutator, transmite proprietatea asupra unor bunuri succeptibile de inlocuire cu altele de acelasi fel, consumptibile, unei alte personae, numite imprumutat, cu obligatia pentru acesta din urma de a restitui la scadenta aceeasi cantitate de bunuri, de acelasi gen si de aceeasi calitate.
PARTILE:
IMPRUMUTATOR: persoana care transmite proprietatea asupra unui bun in folosinta temporara inprumutatului.
IMPRUMUTAT: persoana care primeste un bun in folosinta temporara cu obligatia de a-l restitui imprumutatorului.
PPRETUL: dobanda (daca contractul este cu titlu oneros).
CARACTERE JURIDICE:
- Este un contract cu titlu gratuit, dar poate fi si cu titlu oneros, atunci cand se percepe dobanda in schimbul imprumutului acordat.
- Contract unilateral chiar si atunci cand se incheie cu titlu oneros, deoarece atat restituirea imprumutului, cat si plata dobanzilor sunt obligatii ce revin imprumutatului.
- Intrucat contractul este unilateral si care ca obiect o suma de bani sau o catime de bunuri susceptibile de inlocuire (fungibile), consumptibile, inscrisul doveditor trebuie:
a) sa fie inscris in intregime de catre imprumutat sau cel putin acesta sa adauge, la finele actului, cuvintele : “Bun si aprobat” (unul sau altul din aceste cuvinte ori o formula echivalenta).
b) sa arate in litere suma sau catimea lucrurilor.
c) sa semneze cu mana proprie.
- Contractul este real, fiind valid incheiat numai prin predarea efectiva a sumei/catimii bunurilor care fac obiectul sau.
- Este un contract translativ de proprietate, imprumutatul devenind proprietatrul lucrurilor imprumutate.
17. CONTRACTUL DE MANAGEMENT
Contractul de management este acel contract prin care o persoana juridica ce desfasoara o activitate economica, in calitate de proprietar, incredinteaza unui manager organizarea, conducerea si gestionarea activitatii sale pe baza unor obiective si criterii de performanta cuantificabile, in schimbul unei plati.
PARTILE:
PROPRIETARUL ( MANDANTUL): partea care desfasoara o activitate economica in calitate de proprietar.
MANAGERUL (MANDATARUL): partea careia i se incredinteaza organizarea, conducerea si gestionarea activitatii persoanei juridice care desfasoara o activitate economica.
PARTICULARITATI:
- Contractul de management este o varietate a contractului de mandat comercial, cu reprezentare.
- Contractul se incheie in forma scrisa si se depune, impreuna cu semnatura managementului, spre inregistrare la oficiul registrului comertului competent.
- Actele juridice ale managerului sunt considerate ca fiind actele societatii comerciale respective, daca au fost incheiate in limita imputernicirilor conducerii societatii.
- Pe toata durata contractului, managerul are calitatea de comerciant care, in numele si pe seama societatii, gestioneaza toate valorile materiale si banesti ale acesteia.
18. CONTRACTUL DE MANDAT COMERCIAL
Contractul de mandat comercial este acel contract in temeiul caruia o parte, numita mandatar, se obliga sa incheie in numele si pe seama celeilalte parti, numite mandant, care i-a dat imputermicirea, acte juridice definite de lege ca fiind acte de comert.
PARTILE:
MANDANT: partea care il imputerniceste pe mandatar sa incheie in numele si pe seama sa acte de comert in schimbul unei remuneratii.
MANDATAR: partea care primeste imputernicirea si se obliga sa incheie acte de comert pe seama mandantului.
CARACTERISTICI:
Particularitati care deosebesc mandatul civil de mandatul comercial:
a) mandatul civil are ca obiect incheierea de acte juridice de drept civil, in timp ce mandatul comercial are ca obiect incheierea de acte juridice care, pentru mandant sunt fapte de comert, adica acte juridice de drept comercial;
b) mandatul comercial este cu titlu oneros (art. 374/ Codul comercial) in timp ce mandatul civil este cu titlu gratuit (art. 1532/Codul civil);
c) mandatul civil este un mandat cu reprezentare, in timp ce mandatul comercial este fie cu reprezentare, fie fara reprezentare (comision);
d) puterile mandantarului in cazul mandatului civil trebuie sa fie riguros precizate, in timp ce mandatul comercial (art. 375 alin. 3/ Codul comercial), imputernicirea speciala data pentru o anumita afacerea cuprinde si pe cea pentru care toate actele necesare executarii lui, chiar si atunci cand nu sunt expres precizate.
Prin natura actelor care constituie obiectul contractului, mandatul comercial se deosebeste de contractul individual de munca prin aceea ca mandatarul este imputernicit sa incheie acte juridice in numele si pe seama mandantului, ceea ce implica si ideea de reprezentare, in timp ce in cazul contractului individual de munca indeplineste acte materiale, ceea ce exclude ideea de reprezentare.
19. CONTRACTUL DE AGENT/AGENTIE COMERCIALA (AGENTURARE)
Contractul de agentie comerciala este un contract de intermediere care se incheie intre o persoana juridica, numita societate reprezentata, si o alta persoana juridica sau fizica (reprezentant sau agent), in temeiul caruia aceasta din urma isi asuma obligatia ca, in schimbul unui comision, sa trateze afaceri comerciale in numele si pe seama celei dintai.
PARTILE:
REPREZENTAT: partea care mandateaza pe reprezentant sa trateze afaceri comerciale in numele si pe seama sa, in schimbul unui pret.
REPREZENTANT: partea care isi asuma obligatia ca, in schimbul unui pret, sa trateze afaceri comerciale in numele si pe seama reprezentantului.
CARACTERE SPECIFICE:
- Contractul de agent/agentie comerciala sau de agentura implica, in mod necesar, o reprezentare perfecta: agentul care este, in toate cazurile, comerciant independent su nu face altceva decat intermedierea cu titlu de profesie, incheie acte juridice in numele si pe seama reprezentantului.
- Serviciile de reprezentare prestate de agent sunt remunerate cu o suma procentuala calculate asupra cifrei de afaceri a reprezentantului.
20. CONTRACTUL DE BARTER
Barterul este o operatiune comerciala prin care se efectueaza un schimb de marfuri avand valori echivalente, eliminandu-se transferal de sume de bani intre participanti.
Barterul de realizeaza prin incheierea unui acord de barter si implicit si a contractului de barter.
ACORDUL DE BARTER: Acordul de barter cuprinde:
- nomenclatoreul de bunuri suspuse schimbului;
- categoriile de operatiuni comerciale a caror decontare urmeaza sa se faca pe baza de compensare;
- unitatea de cont care urmeaza sa serveasca la evidentierea contabila a intrarilor reciproce.
PARTILE:
IMPORTATOR: persoana juridica care cumpara produse de la exportator si le vinde cu profit pe piata interna.
EXPORTATOR: persoana juridica care cumpara produse direct de la producator si le vinde cu profit in strainatate in starea in care se afla, folosind marca de fabrica a producatorului.
21. CONTRACTUL DE COMISION
Contractul de comision este o forma comerciala a reprezentarii avand o utilizare frecventa in practica internationala in urmatoarele domenii:
- vanzarea-cumpararea de marfuri;
- transporturi;
- turism;
- operatiuni cu valori imobiliare.
Persoana care efectueaza operatiunile specifice este numita “comisionar” sau “societate de agentura si comision”
Avantajele contractului de comision international sunt:
- in ceea ce-l priveste pe comisionar: remuneratia sa (comisionul) este proportionala cu volumul afacerilor pe care le incheie;
- in ceea ce priveste societatea pentru care lucreaza: este scutita de controlul si supravegherea operatiilor.
In material operatiunilor cu valori imobiliare, cel interesat se adreseaza unei banci sau unui alt stabiliment financiar, cerand sa-i fie intermediar la bursa pentru realizarea operatiei dorite.
PARTILE:
ORDONATOR: cel care vinde.
COMISIONAR (prin intermediar): banca.
COMISIONAR (al doilea intermediar): agentul de schimb (curtierul).
TERTUL CUMPARATOR.
22. CONTRACTUL DE DISTRIBUTIE EXCLUSIVA
Contractul de distributie exclusiva este acel contract prin care o parte, denumita producator/vanzator, se obliga sa vinda marfurile sale unei alte parti, denumite distribuitor, care, la randul sau, le poate vinde numai in limitele unui anumit teritoriu prestabilit, in schimbul unui pret.
PARTILE:
PRODUCATOR/VANZATOR: partea care isi vinde marfurile unui distribuitor spre a le revinde in limitele unui teritoriu prestabilit.
DISTRIBUITOR: partea care cumpara marfuri de la producator/vanzator si le vinde in limitele unui teritoriu prestabilit.
23. CONTRACTUL DE CONSULTING-ENGINEERING
Contractul de consulting-engineering este contractul prin care o parte, numita prestator, se obliga fata de client (beneficiar), sa presteze in beneficial acesteia, in schimbul unei remuneratii, o activitate de consulting-engineering constand din acordarea de consultatii tehnice de specialitate privind realizarea unui obiectiv industrial social, sportiv, etc. si executia acestuia.
PARTILE:
PRESTATOR: partea care obliga sa presteze in schimbul unei remuneratii o activitate de consulting-engineering.
CLIENT: partea in beneficial caruia prestatorul se obliga sa presteze activitatea de consulting-engineering.
CARACTERE JURIDICE:
- Este un contract sinalagmatic – obliga partile la prestatii reciproce.
- Este un contract oneros – fiecare parte urmareste sa obtina un folos material, un echivalent, o contraprestatie in schimbul obligatiei pe care si-a asumat-o.
- Se incheie prin simplul acord al partilor.
24. CONTRACTUL DE FRANCIZA
Contractul de franciza este acel contract prin care o parte, denumita francizor, acorda unei alte parti, denumite beneficiar, dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie, un serviciu, bazat pe o colaborare continua intre parti, independente din punct de vedere financiar.
PARTILE:
FRANCIZOR: partea care acorda dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produc, o tehnologie, un serviciu.
BENEFICIAR: partea care primeste dreptul de a exploata sau de a dezvolta o afacere, un produs, o tehnologie.
25. CONTRACTUL DE KNOW-HOW
Contractul de know-how este acel contract prin care o parte, numita furnizor, de obliga sa asigure unei alte parti, numite beneficiar, cunostintele tehnice necesare (brevetabile sau nebrevetabile) fabricarii sau comercializarii unor produse, pe o perioada determinate in schimbul unui pret.
PARTILE:
FURNIZOR: partea care asigura cunostintele necesare fabricarii sau comercializarii unor produse.
BENEFICIAR: partea careia i se asigura cunostintele necesare fabricarii sau comercializarii unor produse.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul de know-how este un contract:
- sinalagmatic;
- oneros;
- supus formei scrise.
26. CONTRACTUL DE LEASING
Contractul de leasing este acel contract prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, unei alte parti, denumite utilizator, la solicitarea acesteia, contra unui pret, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi durata contractului de leasing ori de a inceta raporturile contractuale
PARTILE:
LOCATORUL/FINANTATORUL: partea care transmite dreptul de folosinta a unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti, in schimbul unui pret.
UTILIZATORUL: partea care solicita bunul de la locator/utilizator.
27. CONTRACTUL DE LOHN
Contractul de lohn este acel contract prin care o prin care o parte, denumita producator, se angajeaza fata de cealalta parte, denumita beneficiar, care ii pune la dispozitie materii prime, documentatia si prescriptiile tehnice, pentru a le prelucra, in schimbul unei remuneratii in bani sau in natura.
PARTILE:
PRODUCATOR: partea care se obliga sa prelucreze materii prime puse la dispozitie de beneficiar, pe baza documentatiei si a prescriptiilor tehnice.
BENEFICIAR: partea care pune la dispozitia producatorului materiile prime, documentatia si prescriptiile tehnice pentru realizarea unui produs finit.
PARTICULARITATI:
Contractul de lohn este:
- sinalagmatic;
- oneros (de obicei remuneratia este in natura).
28. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA
Contractul international de vanzare-cumparare comerciala, international, este acel contract prin care o parte, denumita vanzator, se obliga sa transmita celeilalte parti, denumite comparator, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a unui alt drept, in schimbul unui pret.
PARTILE:
VANZATOR: partea care se obliga sa transmita celeilalte parti dreptul de proprietate asupra unui bun sau a unui alt drept in schimbul pretului.
CUMPARATOR: partea care primeste dreptul de proprietate asupra unui bun sau a unui alt drept.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul international de vanzare-cumparare comercial, prezinta urmatoarele caractere juridice:
- este un contract sinalagmatic/bilateral;
- este cu titlu oneros;
- are caracter comutativ;
- are caracter translativ;
- este un contract consensual.
29. CONTRACTUL DE ACORDARE DE MICROCREDITE
Contractul pentru acordare de microcredite este acel contract prin care o parte, denumita finantator, acorda fonduri unei alte parti, denumite administrator, care, la randul sau, acorda microcredite in vederea finantarii proiectelor inscrise in listele aprobate prin ordin al ministrului muncii si solodaritatii.
PARTILE:
FINANTATOR: partea care acorda fonduri celeilalte parti care, la randul sau, acorda microcredite in vederea finantarii proiectelor inscrise in listele aprobate de ministrul muncii si solidaritatii sociale.
ADMINISTRATOR: partea care administreaza fondurile puse la dispozitie de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, acordand, la randul sau, microcredite in vederea finantarii proiectelor inscrise in listele aprobate de ministru.
30. CONTRACTUL DE SPONSORIZARE SI ACTUL DE MECENAT
SPONSORIZAREA: Sponsorizarea este actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferal dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrative, desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii.
MECENATUL: Mecenatul este actul de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, denumita mecena, transfera fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar, etc.
CARACTERISTICI JURIDICE:
SPONSORIZAREA: existenta si continutul contractului de sponsorizare prin forma scrisa si trebuie sa cuprinda: obiectul, valoarea, durata, termenele, obligatiile partilor si alte elemente necesare.
MECENATUL: Actul de mecenat, la randul sau, se dovedeste prin forma autentica si trebuie sa cuprinda: obiectul, durata, valoarea si alte elemente necesare.
31. CONTRACTUL DE STANDING ORDER
Contractul de standing order este acel contract incheiat intre o parte, denumita client, care autorizeaza cealalta parte, care intotdeauna este o bana, sa execute ordine de plata, conform unei programari, din disponibilul existent in contul sau, in favoarea unei terte persoane, in schimbul unui pret.
PARTILE:
BANCA PLATITORULUI: partea care executa ordinele de plata ale creditorului, conform unei programari, din disponibilul existent in contul sau, in favoarea unei terte persoane.
PLATITORUL: partea – client al banii – care autorizeaza cealalta parte sa onoreze ordine de plata conform programarii stabilite.
PARTICULARITATI:
- Contractul se incheie, de obicei, cu clientii care au calitatea de comerciant.
- El indeplineste functia de lichidare a creantelor intr-o ordine pe care o stabileste platitorul.
- Platitorul autorizeaza banca sa capitalizeze sumele de bani intrate in contul sau in vederea platii creantelor in ordinea programarii sale.
- Banca intra, temporar, in proprietatea sumelor respective (sunt bunuri fungibile si consumptibile) si suporta riscul pieirii si degradarii lor fortuite.
- In schimb platitorul suporta riscul deprecierii monedei.
32. CONTRACTUL DE VANZARE-CUMPARARE COMERCIALA
Contractul international de vanzare-cumparare comerciala, international, este acel contract prin care o parte, denumita vanzator, se obliga sa transmita celeilalte parti, denumite comparator, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a unui alt drept, in schimbul unui pret.
PARTILE:
VANZATOR: partea care se obliga sa transmita celeilalte parti dreptul de proprietate asupra unui bun sau a unui alt drept in schimbul pretului.
CUMPARATOR: partea care primeste dreptul de proprietate asupra unui bun sau a unui alt drept.
CARACTERE JURIDICE:
Contractul international de vanzare-cumparare comercial, prezinta urmatoarele caractere juridice:
- este un contract sinalagmatic/bilateral;
- este cu titlu oneros;
- are caracter comutativ;
- are caracter translativ;
- este un contract consensual.
33. CONTRACTUL DE TRANSPORT
Contractul de transport este contractul prin care carausul (transportatorul) se obliga ca, in schimbul unui pret, sa transporte pana la destinatie calatorii si bagajele lor, sa pazeasca si sa elibereze marfurile si mesageriile incredintate in acest scop.
PARTILE:
CARAUSUL TRANSPORTATORUL: partea care se obliga sa efectueze transportul.
BENEFICIARUL( EXPEDITORUL/DESTINATARUL): partea care beneficieaza de serviciile transportului.
CARACTERISTICI:
- Contractul de transport este un contract:
a) sinalagmatic;
b) real;
c) consensual;
d) oneros.
- Una din parti este intotdeauna o societate comerciala sau persoana fizica autorizata.
- O pozitie speciala o ocupa destinatarul care este, in frecvente cazuri, o alta persoana decat cea a expeditorului (stipulatie pentru altul) si care nu este partea contractanta, desi dobandeste drepturi nascute in folosul sau.
- Incheierea contractului se constata si se dovedeste printr-un inscris.
- Carausul este raspunzator patrimonial de neexecutarea sau executarea cu intarziere a transportului, de securitate a calatorilor si a bunurilor pe care le transporta, de predarea acestora la destinatie.
34. CONTRACTUL DE ACORDARE DE MICROCREDITE
Contractul pentru acordare de microcredite este acel contract prin care o parte, denumita finantator, acorda fonduri unei alte parti, denumite administrator, care, la randul sau, acorda microcredite in vederea finantarii proiectelor inscrise in listele aprobate prin ordin al ministrului muncii si solodaritatii.
PARTILE:
FINANTATOR: partea care acorda fonduri celeilalte parti care, la randul sau, acorda microcredite in vederea finantarii proiectelor inscrise in listele aprobate de ministrul muncii si solidaritatii sociale.
ADMINISTRATOR: partea care administreaza fondurile puse la dispozitie de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, acordand, la randul sau, microcredite in vederea finantarii proiectelor inscrise in listele aprobate de ministru.
joi, 4 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu